Verdiepen

“Er is geen groter geschenk voor iemand die gaat sterven dan jouw aanvaarding van de dood.”
Zilla van Dijk

Denken aan de dood roept angst en onzekerheid op. Denken aan de periode voor het sterven ook: kwetsbaar worden, afhankelijk worden, misschien pijn of benauwdheid ervaren. Veel mensen gaan het gesprek daarover liever uit de weg. Als dat ook voor jou geldt, maar je wilt er toch over nadenken, dan kun je eens een workshop of cursus proberen om je gedachten en gevoelens te verkennen.

Je kunt je eigen sterven zachter maken als je al bij leven nadenkt over je dood. Je zult merken dat je dan ruimte kunt maken voor je eigen sterfelijkheid en voor je eigen dood. En daarmee kun je ook het sterven van je naasten zachter maken. Jij kunt hen steun bieden als je zelf al ruimte hebt gemaakt voor moeilijke vragen, zoals over de dood, of over afhankelijk worden, kwetsbaar zijn en lijden. Vanuit die ruimte heb je een open oog en oor voor de behoeften van een naaste die gaat sterven.

Ik bied cursussen en workshops aan om je gedachten en gevoelens te verkennen en om je kennis en inzichten te verdiepen. Daarin geef ik veel ruimte voor eigen inbreng en wederzijdse inspiratie van deelnemers. Je bent ook welkom in mijn cursussen als jij in de zorg of in de uitvaart werkt. Ik spreek je dan altijd aan als sterveling. Het gaat dus zelden over methodieken of registraties, maar om eigen ervaringen en gedachten. Als jouw aanvaarding van de dood aan de basis van je handelen ligt, zorg je voor veilige grond onder de voeten van mensen die gaan sterven.