Rustige plek in kwade dagen

KWADE DAGEN

Ga niet naar anderen wanneer dàt leed u slaat
dat de mens kromt, of als een wig hem splijt;
ga niet naar anderen: raak uw kracht niet kwijt,
die harde kern waarmee ge het bestaat.
En houd uw huis in stand, gelijk altijd.

Ga niet naar anderen: hun blik verraadt
weigering te beseffen wat er is.
Straks woelt hùn onrust om in uw gemis.
Mijd hun bedisselen, hun ergernis
dat ge u blijkbaar nièt gezeggen laat.

Zoek het bij een goed vriend, u toegewijd, –
een die u niets verwijt, niets vraagt, niets raadt,
maar u verdraagt met uw beschreid gelaat.
Die, zèlf zwijgzaam, u kent voor wie gij zijt,
en merkt dat het, nog bevend, berg-op gaat.

Ida Gerhardt

Stel, je ontmoet iemand die tijdelijk een rustig plekje nodig heeft. Zij heeft rust nodig na een turbulente fase in zijn leven. Met een psycholoog verkent hen hun situatie. De bedrijfsarts stuurt hem op ziekteverlof. Thuis zijn is te moeilijk, daar is geen rust of ruimte. Waar kan zij heen?
Ik ga op zoek. Het is een moeilijke balans: Hij is niet ziek en niet zielig. Maar hij is wel uitgeput. Zij behoeft geen therapie, die heeft zij al. Hen wil niet te veel met nieuwe mensen hoeven praten. Hij wil geen verplichte activiteiten. Maar ze wil ook niet zomaar in een hotel. Ik zet een vraag uit via de social media en krijg een heel overzicht aan plekken waar het kan: waar iemand aanwezig is als je het nodig hebt, en je met rust laat als je daar behoefte aan hebt. Waar activiteiten mogelijk zijn en niet verplicht. Waar je met lotgenoten kunt zijn of juist even helemaal op jezelf.
Ik geef deze veilige plekken graag door.


Met een ondersteunend aanbod

Hof van Kairos
Het logo van de Hof van Kairos geeft de intentie van de retraites mooi weer. Het logo heeft de naam ‘Herbronnen’. De uitnodiging om je (telkens) weer toe te wenden tot jouw Bron van zijn. Tot wie jij wezenlijk bent. Vanuit een bedding waarin je uitgenodigd wordt te ontspannen in wat er nu is en jezelf te ontvangen. In alles wat daar is. En daarin te rusten. In het vertrouwen dat in die rust en ontspanning je weer herinnert, voelt en ervaart waar het voor jou over gaat op dit moment in je leven. Contact te maken met je-zelf. Een ‘zelf’ wat zeer nabij is. Heel gewoon, vriendelijk en wijs tegelijk. Het Hof van Kairos is gevestigd in Winterswijk.


Kloosterhotel Zin
in Vught biedt retraites en bezinningsmomenten aan.
Een periode van bezinning is ideaal als je:
• innerlijk tot rust wilt komen of kracht wilt opdoen.
• met een frisse, geïnspireerde geest weer aan het werk wilt gaan.
• een drukke periode tegemoet gaat en verlangt naar een heldere geest..
• wilt voorkomen dat je over een tijdje opgebrand bent.
• ook in hectische tijden contact wilt houden met je ‘rustpunt’.

Marieke de Bruijn in Doesburg.
Marieke de Bruijn helpt je met blokkades opruimen en nieuwe openingen vinden:
Bewustworden van wie we zijn, wat onze kwaliteiten, mogelijkheden en onze beperkingen zijn, om ons leven ten volle te leven in lichte en in donkere tijden. In harmonie komen met onze geschiedenis en de mens die we zijn. Mijn werk en mijn boeken zijn een neerslag van mijn ontwikkeling als persoon, als docente, supervisor en therapeut. Het is ontstaan uit een levend proces.

Met een kunst- en creativiteitsaanbod

Olling Art Inn
Beeldende therapie is een ervaringsgerichte behandelmethode en heel geschikt voor mensen die last hebben van bijvoorbeeld een burn-out, trauma en/ of verlieservaring of voor mensen die bezig zijn met hun persoonlijke ontwikkeling.
Niet het praten staat centraal, maar het doen en ervaren! Door te werken met je handen met verschillende creatieve materialen ontstaat een tastbaar werkstuk, dat je helpt om problemen letterlijk “onder ogen” te zien, inzicht te krijgen en te verwerken! Olling Art Inn is gevestigd in Barsingerhorn.

Met meditatie

De Maanhoeve
Wim en Ida houden van het boerenleven, van het ruime open landschap in de Drentse Veenkoloniën en van mensen. Zij willen graag delen met anderen wat ze zelf van harte beleven aan het leven op de boerderij en wat ze beleven aan het in aandacht leven met mediteren als belangrijk onderdeel. In de loop der jaren is De Maanhoeve een plek geworden waar mensen uit Nederland en België naartoe komen om meditatie, mindfulness en stilte te beoefenen.

Een doe-het-zelf-retraitie

De bloeiplaats, in Egmond stelt zich voor je open als je jezelf (grotendeels) kunt dragen.
Bij een doe-het-zelf-retraite organiseer je volledig je eigen inhoud. Ben je op zoek naar stilte of verlang je meer naar een wandeling of meditatie? En kook je zelf of eet je mee? We nodigen je uit je eigen ritme en behoeften te volgen en de ruimte te nemen om tot jezelf te komen. Een retraite vorm te geven zoals die bij jou past. De Bloeiplaats is nadrukkelijk geen behandel- of therapeutisch centrum met zodanige activiteiten. Indien een gast begeleiding bij een behandelaar of begeleider zoekt, gebeurt dit op eigen verantwoordelijkheid. De Bloeiplaats staat open voor alle levensbeschouwingen.

Verder lezen en verder zoeken

Deze blog is voor het laatst bijgewerkt op 20 april 2022.
Heb je een aanvulling? Meld je! Ik zal je graag vermelden.

Sprak het gedicht bovenaan dit bericht je aan? Meer gedichten vind je bij Gedichten over sterven, afscheid en verder gaan.

Wil je zien wat ik voor je kan doen als jij afscheid van een dierbare moet nemen? Kijk dan hier.