Pionier met een blauwe shawl

Dit boek is bestemd voor een vaak vergeten groep: partners van iemand die gaat sterven. Dat is spannend, want je stervende partner staat vaak centraal. En daar sta je zelf ook achter: Hij of zij gaat toch dood? Maar jij reist mee. Het is meereizen in een land waar je niet had willen zijn.

Hoe houd je balans met degene van wie je houdt wanneer die gaat sterven? Wat pas je aan, waar zit ruimte, hoe houd je je hoofd boven water en voet bij stuk? Dat vraagt ook bij jou om balans, om eerlijkheid, om inzicht in je eigen automatismen en overlevingsmechanismen.

Hoe subtiel dat balanceren kan zijn, beschrijft Marcella Tam aan de hand van het verhaal van de ziekte en het overlijden van haar man Robbert. In hoofdstukken als ‘Aardbeving’ ‘Hoe blijf je overeind?’ ‘Samen maar soms ook zo alleen’ raakt ze meer en minder bespreekbare thema’s aan. In de uitwerking neemt ze ook ervaringen van andere stellen mee (echt bestaand of fictief) en theoretische modellen om de thema’s meer achtergrond te geven.

Het boek helpt je je eigen koers bepalen. Bijvoorbeeld met reflectievragen aan het eind van elk hoofdstuk. De veelkleurigheid van de voorbeelden maakt meteen duidelijk dat het niet om goed of fout gaat, maar om het vinden van afstemming tussen jou, je partner, de omgeving en de situatie. De eerlijkheid van Marcella over haar eigen ervaringen nodigt je uit om ook zo eerlijk en mededogend naar jezelf te kijken.

De hoofdstukken worden naarmate ze meer pionierend zijn intenser, persoonlijker, doorleefder. Als je straks alles moet loslaten, wat wil je dan nu vasthouden? Haar man Robbert geeft daarop zijn antwoord. Hij vraagt haar een shawl te kopen en draagt die gedurende de laatste weken van zijn leven dag en nacht. Zo voedt hij de shawl met zijn liefde en geeft hij Marcella alle warmte en nestgeur die hij te bieden heeft. Dit zijn voorbeelden waar medepioniers zich aan kunnen warmen. Veel moet je zoekend en tastend zelf uitvinden, maar als je bereid bent om de verhalen en inzichten uit Marcella’s boek als een shawl om je heen te slaan, wordt pionieren minder eenzaam. Sterker, het kan je leven verrijken.

Marcella Tam: Medereiziger. Steun voor de partner van een ongeneeslijk zieke.
Uitgeverij Stili Novi, 2014, ISBN 9789078094586

Een eerdere versie verscheen op de website van het Landelijk expertisecentrum sterven.

Op de foto: de shawl die Marcella van haar man Robbert kreeg. Geplaatst met dank aan Marcella.

Geef een antwoord