Verdomde vriendelijk

Een tijd geleden stierf in het hospice waar ik vrijwilliger was, een rijstvogelvrouwtje. Rijstvogels leven als heterostellen en sterker, ze kunnen niet anders. Als we niet snel een vervangend rijstvogelvrouwtje vonden, zou het mannetje ook sterven, werd ons verteld. Helaas was er in de wijde omgeving geen rijstvogelvrouwtje te bekennen. En zo besloot iemand dat er dan maar een ander vogeltje bij moest. Dat werd een kanarievrouwtje. Ik had net dienst toen ze werd gebracht en samen met de andere vrijwilliger zette ik haar in het kooitje.

Vanaf dat moment had ze geen leven meer. Elke seconde werd ze opgejaagd, achternagezeten en bedreigd door het rijstvogelmannetje. De meeste tijd zat ze bovenin de kooi tegen de spijlen van de kooi aangeplakt, zo ver mogelijk bij de rijstvogel vandaan. Eten en drinken lukte nauwelijks: elke beweging werd gevolgd en afgestraft. Een onophoudelijk verengeritsel maakte duidelijk dat het weer bal was.

Ik zat ernaar te kijken en stelde na een half uur voor om de kanarie uit de kooi te halen. Maar anderen wilden het even aanzien. Toen ik twee uur later wegging, was het probleem niet opgelost. Sterker, er lagen intussen ontelbare gele veertjes op de bodem van de kooi.

Vogels zijn aanmerkelijk primitiever dan mensen. Ze hebben alleen dino-hersenen.
Dino-hersenen: alles wat anders is achternazitten en verdrijven. Ik was verontrust en boos. De volgende dag werd de kanarie gered van haar achtervolger. Er was een rijstvogelvrouwtje gevonden. De rust keerde weer in de kooi.

Ik kan het voorval niet vergeten als ik de toespraken van president Trump hoor, de filmbeelden van Vice zie. En nu is daar een Nederlandstalige versie bij gekomen van minister Blok.

Dino-hersenen: alles wat anders is achternazitten en verdrijven.

En dan zie ik het bericht dat de tweet van oud-president Obama na de rellen in Charlottesville de meeste likes heeft gekregen van alle tweets ooit.
Met die tekst dat we niet geboren worden met haat.
Maar dat we haat leren en dus kunnen afleren.

We hebben nog steeds dino-hersenen, maar de impuls uit die hersenen om alles wat anders is achterna te zitten en te verdrijven, wordt gecorrigeerd door onze jongere hersenen. Daar zetelt onze empathie en daarmee leren we compassie.

Compassie.
Uiteindelijk we gaan allemaal dood.
Moeten we dan niet verdomde vriendelijk voor elkaar zijn?

Geef een reactie