Verborgen verlies

Er bestaat rouw waarvoor geen ruimte is.

Soms omdat mensen een keerpunt in hun leven niet als een verlies ervaren. Bijvoorbeeld het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd, of het moment dat de kinderen het huis uit gaan.
De één ervaart daar geen rouwgevoelens bij, de ander wel. En die gevoelens hebben recht van bestaan. Het is goed om ze onder ogen te zien, om verder te kunnen.

Soms blijft rouw verborgen omdat je niet rouwt om iets dat je verloren hebt, maar om iets dat je niet krijgt. Zoals de rouw bij ongewenste kinderloosheid.

Soms rouw je in stilte omdat je gescheiden bent, en je omgeving niet begrijpt dat je het anders had gewild. Dat kan jou eenzaam maken.
Als je dan het bericht van overlijden van je ex-partner krijgt, kan dat ook opnieuw rouw oproepen en vragen om een bewuste afsluiting.

Soms wordt rouw niet erkend omdat het gaat om een taboe.

Het kan zijn dat je een tijd geleden in stilte een abortus hebt ondergaan. Als je daar al die tijd niet over hebt kunnen praten, heb je misschien de rouw daarom nog steeds niet kunnen afsluiten.

Of misschien heb je een geheime relatie gehad. Als aan die relatie een eind komt, dan lijd je een verlies waarover je niet openlijk kunt rouwen. Misschien word je erom veroordeeld. Dat maakt je isolement soms alleen maar groter.

Niemand kan jou voorschrijven óf je mag rouwen of hoe je dat moet doen. Dat kun je alleen zelf bepalen.

Ik help je graag om jouw rouw met een ritueel vorm te geven.

Verborgen verlies

Foto: Wilco Kruijswijk