Gedichten over sterven, afscheid en verder gaan

Gedichten over sterven, afscheid en verder gaan
Een collega vroeg me waarom ik geen gedichten voor uitvaarten op mijn website heb staan.
Goede vraag!

Muziek
Net als bij muziek is het vrijwel onmogelijk om een verzameling gedichten aan te leggen “voor alle smaken en voorkeuren”. Muziekstukken in uitvaarten die ik heb begeleid varieerden van Spaanse renaissancemuziek tot een het lied van een singer- songwriter, en de keuzen verliepen via Mozart en the Blues Brothers. Ik weet dan ook niet wat ik moet aanvangen met de toptienen die grote organisaties als Dela aanleggen. De belofte van een persoonlijke uitvaart past helemaal niet bij vooropgestelde keuzelijsten.
Mijn klanten willen geen ‘meest populaire’ muziekstukken, anders zouden ze mij niet inhuren. Ze willen hun eigen muziek en de muziek die hen aan hun geliefde herinnert. Een muziekstuk uit zo’n toptien kan dan ook tot hun keuze behoren, maar niet omdat het populair is; eerder omdat zij er zelf een herinnering aan koesteren. Zo kozen broer en zus een rocknummer omdat hun overleden vader dat altijd opzette in de auto op weg naar hun vakantiebestemming. Als teken dat ze er bijna waren. Dat nummer klonk ook bij het afscheid. De boodschap aan hun vader: “Je bent er bijna.” Stoer en kwetsbaar tegelijk.

Uit mijn alledaagsheid
Voor gedichten geldt hetzelfde. En eigenlijk nog sterker.
Voor een grotere, algemenere herdenkingsplechtigheid zijn er wel teksten te vinden, want dan gaat het erom dat alle aanwezigen zich herkennen in een uitspraak of een beeld. Maar voor een uitvaart of een persoonlijk afscheid kan ik geen toptien aanleggen. En wil ik dat ook niet. Liever luister ik naar wat de nabestaanden me vertellen en kom zo samen met hen tot een samenspel van gedichten, teksten, gebaren en muziek.
Gedichten over sterven of over nabestaande-zijn die mij aanspreken, hoeven jou helemaal niet aan te spreken. En andersom. Ik wil verrast worden door een gedicht, ik wil dat een gedicht mijn vanzelfsprekendheden onderuit haalt. Ik wil dat een woordkeuze, een ritme, een beeld dat oprijst, mij uit mijn alledaagsheid haalt of binnenstebuiten keert of nog iets anders met me doet dat me verandert.
Die gedichten deel ik graag, in de hoop dat jij er ook iets aan hebt.

Je vindt ze hier:

Over de dood

De dood, Patty Scholten
Een engel, Toon Tellegen
Ik ben niet bang, Jan Arends
Aarde, Hans Andreus
God, Luuk Gruwez
Dood, Eddy van Vliet
Dood, Bart Moeyaert
Intensive Care, Menno Wigman
Over de eerbied II, Ida Gerhardt

Over achterblijven
Soms, Hans Warren
Ik ben te lang wees, Herman de Coninck
Kwade dagen, Ida Gerhardt
Hol genoeg om een echo te verbergen, Marieke Rijneveld
Rouwtijd, Ida Gerhardt
Kaddisj, Marjoleine de Vos
Binnen, Anna Enquist
Misschien, Kris Gelaude
Het zal wel donker zijn, en stil, Ingmar Heytze
Dertig jaar, Wim Brands
Halte halverwege, Ted van Lieshout
Zo’n dag, Jean Pierre Rawie
Jouw naam, Anne Vollaard
Papa’s huis, Ted van Lieshout
Begrafenis van Hans Andreus, Maurits Mok

Over de gang van het leven
Voortdurend nu, Esther Jansma
Misschien rust op dit huwelijk geen levenslange zegen, Herman de Coninck
Het moet groeien, Gerrit Kouwenaar
Tot besluit, Menno Wigman
Allemaal water in dezelfde wijn, Ed Leeflang
December, Paul Gellings
Soms wijkt een beeld en komt een ander, Jos Stroobands
Kinderliedje, Ida Gerhardt
De laatste dagen van de zomer, Gerrit Kouwenaar
Genesis, Ida Gerhardt

Over eenzaamheid
Afscheid van een onbekende, F. Starik
Alleen, Ida Gerhardt
Ik breek het brood thans iederen dag alleen, W.F. Werumeus Buning
Drie jongens van de dood, Hugo Claus

Over kwetsbaar leven
Wie ziet dit landschap zo dat het bestaat, Marjoleine de Vos
Um Mitternacht hab’ ich gewacht, Ellen Warmond
Een gedicht, M. Vasalis
De diepere betekenis, Leo Vroman
Pardon, Annie M.G. Schmidt
Sailing to Byzantium, William Butler Yeats
Laatste wensen, Ingmar Heytze

Wil je meer literaire gedichten lezen? Bezoek dan de poëzieleestafel.
En als je zelf een gedicht hebt dat je wilt delen, voel je welkom!