Films over het verlies van een kind

Hoe leer je leven met het verlies van een kind? Kun je wel leven met het verlies van een kind? Vragen die je overvallen als je een kind verliest. Soms kan het kijken naar een film je helpen om je eigen antwoord te vinden.
Niet dat daarna het probleem is opgelost. Want als het gaat om het verlies van een kind is het probleem nooit opgelost. Maar misschien kan een film je herkenning geven. Of een andere plek, in de schoenen van één van de hoofdpersonen in een film, om van daaruit naar je eigen verlies te kijken. Daarom zet ik een aantal films over het verlies van een kind op een rij.

Ordinary People

Robert Redford, 1980
Conrad, een stille tienerjongen, komt na een zelfmoordpoging bij een psycholoog terecht.
Hij kan niet meer leven in een wereld zonder zijn broer Buck, die voor zijn ogen is verongelukt. Maar vooral kan hij niet leven in een wereld waar zo moeizaam en ontkennend wordt gereageerd op de dood van Buck. In de gesprekken met de psycholoog durft hij zijn onderdrukte emoties te uiten, maar niet zonder slag of stoot.
Een relatief oude film, maar met nog altijd herkenbare karakters. Deze film laat zien hoe onmacht in het omgaan met emoties van de ene generatie op de andere overgaat. Maar ook hoe onmacht door aandacht en luisteren kan veranderen in een eigen manier van omgaan met het verlies.
Bestellen bij BOL

Romeo
Rita Horst, 1990
Anne en Matthijs moeten in de zevende maand van de zwangerschap besluiten of ze de geboorte van hun niet levensvatbare zoontje afwachten of laten opwekken. Ze besluiten tot het laatste. Anne neemt uitgebreid afscheid van haar zoontje, Romeo, op advies van de verpleegkundige. Eenmaal thuis blijft ze over hem praten. Matthijs wil het leven hervatten en niet meer terugkijken. Langzaam maar zeker ontstaat er verwijdering tussen hen. Als Anne op de begraafplaats aan een oudere man op een bankje haar foto van Romeo laat zien, komt er voor Anne en Matthijs beiden ruimte om anders te kijken naar Romeo, naar zichzelf en naar de relatie met elkaar.
Bestellen bij BOL

La stanza del figlio
Nanni Moretti, 2001
Giovanni, een psycholoog, gelukkig getrouwd met Paola en vader van zoon Andrea en dochter Irene, gaat regelmatig joggen met zijn zoon. Het is hun vader-zoon-bond. Op een zondag komt het er niet van, omdat hij naar een spoedgeval geroepen wordt. Andrea besluit te gaan scubaduiken, en komt om. Het warme gezinsleven krijgt een enorme knauw en dreigt ten onder te gaan. Giovanni blijft zichzelf afvragen wat er gebeurd zou zijn als hij geen gehoor had gegeven aan de spoedoproep. Zonder effect. De film laat zien hoe ook een stabiel, liefdevol gezin diep ontregeld kan raken door de dood van één van de gezinsleden, maar geeft ook hoop als een brief het isolement tussen hen weet op te heffen.
Bestellen bij BOL

Rabbit Hole
John Cameron Mitchell, 2010
Becca en Howie hebben hun vierjarig zoontje Danny verloren. Hij werd door een jonge automobilist doodgereden toen hij achter zijn hondje aan rende, de straat op. Daarna is niets meer hetzelfde. Waar Howie probeert om het leven te hervatten en niet meer om te kijken, zoekt Becca wanhopig naar manieren om het oude leven met Danny vast te houden. Twee verschillende manieren van rouwen worden invoelend naast elkaar in beeld gebracht. Er is geen oordeel over de vraag wie van de beide ouders het ‘goed’ doet en wie ‘fout’. Elke eigen manier krijgt ruimte en aandacht.
Bestellen bij BOL

The broken circle breakdown
Felix van Groeningen, 2012
De ziekte en dood van dochter Maybelle drijft Elise en Didier uiteen. Elise kan niet meer naar Didier kijken zonder aan haar verdriet om Maybelle herinnerd te worden. Hij kan haar hier niet helpen, terwijl hij haar voorheen in zijn ontspannen manier van leven heeft ingeleid. Didier heeft al tijdens de ziekte van Maybelle grote moeite om aan de situatie iets van zin te ontlenen, al troost hij Maybelle wel met het beeld van een sterretje. Hij kiest een rationele route langs de vraag of de dood van Maybelle voorkomen had kunnen worden, maar komt daardoor ook niet in het reine met haar dood.
Een film die de rauwe kant van rouw onopgesmukt in beeld brengt.
Bestellen bij BOL

The disappearance of Eleanor Rigby
Ned Benson, 2013 en 2014
Deze film bestaat uit twee films, twee perspectieven op het verlies van een kind. Zijn perspectief en Haar perspectief. Conor en Eleanor zoeken ieder naar een eigen manier van overleven na de dood van hun zoontje. Het vertrek van Eleanor verbijstert Conor, die nu beseft dat hij niet alleen zijn zoontje, maar ook zijn vrouw kwijt is. Een dubbel verlies dat hij niet gemakkelijk overleeft. Eleanor, die met een schone lei wil beginnen, beseft dat ze zichzelf hoe dan ook meeneemt naar elke nieuwe start.
In het derde deel, dat een jaar later werd vertoond, Them, komen de twee perspectieven bijeen. De splitsing van de perspectieven heeft hetzelfde effect als The Broken Circle Breakdown: voor beide perspectieven is begrip en ruimte. Er is geen goed of fout.
Bestellen bij BOL

Three billboards outside Ebbing
Martin McDonagh, 2018
Drie grote billboards langs de provinciale weg: Raped while dying. And still no arrests? How come, chief Willoughby?
Neergezet een voorlopig betaald door Mildred, een vrouw die haar dochter Angela verloor. Zeven maanden na de moord is de dader nog niet opgepakt. Mildred is gehard, door huiselijk geweld, door het leven in een stad waar geweld een alledaags gegeven is. Voor de duvel niet bang en tot alles in staat om te weten wie de dood van haar dochter op zijn geweten heeft. En van plan schoon schip te maken. Zoals ze zich laat zien, niet per se binnen de grenzen van de wet.
Als er zoveel is dat afleidt van rouw verwacht je niet dat er ooit ruimte komt om dat gapende gat in te kijken. Pleidooien om je pijn aan te kijken en niet af te reageren, om te rouwen en niet te wreken, zijn aan deze personages niet besteed.
Dit is geen land voor groepstherapie. Hier wordt gevochten, gevloekt en gewroken in een eindeloze kringloop.
Wie hier een einde aan wil maken, moet nergens sentimenteel doen. Dit laat zich alleen dichten als de personages niets meer te verliezen hebben.
Op het moment van schrijven is de film nog niet beschikbaar op DVD.

Comments are closed.